Merkelcellskarcinom (MCC)

MCC är en ovanlig form av hudcancer som är vanligast förekommande hos äldre personer.

Cancer uppstår när den normala balansen i celldelningen rubbats. En cancercell börjar dela sig ohämmat och bildar till slut en förhårdnad, en tumör.

Över tid kan Merkelcellskarcinom sprida sig till andra delar av kroppen. Det är när existerande tumörer sprider sig man benämner cancern som metastaserad, och de nya tumörerna kallas metastaser.

Riskfaktorer

Till exempel personer med leukemi eller HIV/AIDS eller personer som har genomgått organtransplantation kan ha ett nedsatt immunförsvar.

Det vill säga mycket tid i solen ökar risken för att utveckla Merkelcellskarcinom.

Det finns en klar koppling mellan Merkelcellskarcinom och ett virus som har döpts till Merkel Cell Polyomavirus (MCPyV). Man kan detektera detta virus i ca 80 % av patienterna med Merkelcellskarcinom.

Symtom vid merkelcellskarcinom

Merkelcellskarcinom börjar oftast och ger symtom i områden på kroppen som exponeras när man är utomhus, till exempel huvud, nacke, armar eller ben. Tumörerna visar sig oftast som en solitär knuta på huden och är ofta mjuka, smärtfria samt växer snabbt. De är ofta röda eller lila till färgen.

Play

Att ställa diagnos

Om din doktor misstänker att ett födelsemärke eller att en hudtumör kan vara elakartad, påbörjas en utredning. För att ställa diagnos behövs information från patienten om hur tumören förändrats och eventuella symtom. Tumören undersöks med blotta ögat och genom att läkaren känner på den. Ofta kan rätt diagnos misstänkas genom att läkaren känner igen symtom och utseende.

Se filmen om merkelcellskarcinom

Nästa steg - en biopsi

När det finns misstanke om cancer är nästa steg en biopsi, ett slags vävnadsprov där man tar bort en del av eller hela den misstänkta tumören. Provet skickas sedan för analys. Under analysen identifieras om och vilken typ av cancer det är. Därefter bestäms eventuell behandling.

Här kan du läsa mer om stöd och material

Cancer kan få en avgörande inverkan på ditt liv. Det kan uppstå många frågor när du får reda på att du behöver starta eller ändra behandling. Det är helt normalt att känna sig oroad och fundersam. Din läkare eller sjuksköterska finns där för att hjälpa dig att navigera under din behandling. Det finns även stöd att få samt en del verktyg som du kan ha användning för.

Biverkningar

Liksom alla läkemedel kan Bavencio orsaka biverkningar. Det är viktigt att du känner igen eventuella symtom. Läs mer om de vanligaste biverkningarna och vad du ska göra om du misstänker en biverkning.

Läs mer

Behandling

Det är viktigt att du är delaktig i din behandling. För att känna dig förberedd kan du här få information om hur din behandling med Bavencio går till.

Läs mer

Hur fungerar Bavencio?

Bavencio är ett receptbelagt läkemedel för att behandla vuxna som har Merkelcellskarcinom. Din läkare har gett dig Bavencio därför att han eller hon anser att det är det lämpligaste läkemedlet för dig i den här fasen av behandlingen.

Läs mer